Skaču rate zbog rasta euribora

Bez autora
Jul 26 2011

Zbog skoka euribora rata za stambeni kredit od oko 50.000 evra za godinu dana je porasla oko 20 evra. Šestomesečni euribor, koji najčešće čini promenljivi deo kamatne stope za sve kredite u evrima, u proteklih godinu dana sa manje od jedan odsto skočio je na 1,8. Stručnjaci predviđaju da će do kraja godine nastaviti da raste, te da se može očekivati da 2011. završi iznad dva odsto. U “Sosijete ženeral banci” gotovinski, sve vrste potrošačkih kredita i auto-krediti indeksirani u evrima odobravaju se isključivo sa fiksnom kamatom. Kod stambenih kredita moguće je birati između kredita sa promenljivom kamatom, kredita sa fiksnom kamatom tokom celog perioda otplate i kombinovanog kredita koji omogućava klijentu periodični prelazak sa fiksne na promenljivu kamatu. Klijenti imaju mogućnost da se opredele za fiksnu ili kombinovanu kamatu i na taj način se zaštite.

Skaču rate zbog rasta euriboraZbog skoka euribora rata za stambeni kredit od oko 50.000 evra za godinu dana je porasla oko 20 evra.

Šestomesečni euribor, koji najčešće čini promenljivi deo kamatne stope za sve kredite u evrima, u proteklih godinu dana sa manje od jedan odsto skočio je na 1,8. Stručnjaci predviđaju da će do kraja godine nastaviti da raste, te da se može očekivati da 2011. završi iznad dva odsto.

U našoj banci gotovinski, sve vrste potrošačkih kredita i auto-krediti indeksirani u evrima odobravaju se isključivo sa fiksnom kamatom. Kod stambenih kredita moguće je birati između kredita sa promenljivom kamatom, kredita sa fiksnom kamatom tokom celog perioda otplate i kombinovanog kredita koji omogućava klijentu periodični prelazak sa fiksne na promenljivu kamatu. Klijenti imaju mogućnost da se opredele za fiksnu ili kombinovanu kamatu i na taj način se zaštite - objašnjava za “24 sata” Miroslav Rebić, član IO “Sosijete ženeral banke”.

U Folks banci kažu da pored skoka euribora, građanima se kao pretnja javlja i jačanje evra.

- Iz tog razloga veći deo plasmana smo usmerili na dinarske kredite sa fiksnom kamatom, garantujući klijentima fiksne kamatne stope i mesečne rate u dinarima za sve vreme otplate kredita - objašnjava Nenad Lučić iz Folksbanke.

Rast euribora se odrazio na povećanje rate kredita za sve klijente koji su uzeli kredit indeksiran u evrima i u Eurobanci EFG.

- Tako na primer, za prosečan kredit u iznosu od 50.000 evra rata je porasla za 17 evra u odnosu na prošlu godinu - kažu u banci u kojoj je 7.000 klijenta podiglo stambenu pozajmicu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik